Pont én vagyok az az egy az egymillióból-PVNS

Friss topikok

Linkblog

Portáseffektus avagy a security manager meg a nörsz esete

2011.06.24. 16:08 AtoM

Nos nem találtam ilyen néven komoly irodalmat a témában. Meglep. Akkor biztos nem így hívják. Pedig a téma triviális. Amikor belépsz egy intézménybe, akkor rögtön levágod, hogy a portást mennyire alázza a főnöke, vagy főnökei.

Ha kedves, udvarias, előzékeny, segít eligazodni, ha megkérdezi, hogy "Miben segíthetek?", akkor ugye elégedett. Azaz a főnöke nem b**ja, nincs kisebbségi komplexusa, lehet, hogy a fizetése és talán még a szexuális élete is rendben van.

Ha viszont az "Oda nem mehet be!", vagy "Mit akar?", vagy "Itt nincs ilyen!" mondatokkal kezdi a beszélgetést a köszönés helyett, akkor baj van. Nagy baj van. Mert itt akkor hosszú procedúrára lehet számítani a bejutás érdekében. Személyi igazolvány elővesz, vendégregiszterbe beírni magunkat (nem ő, hanem mi saját magunkat), aláírás, hosszas várakozás, amíg a belső telefonkönyvből kikeresi azt, akihez jöttél, lassú gombnyomogatás a telefonon és már eltelt 5 perc és még mindig ott toporogsz...

Hát igen, ilyenkor bizony ezt az embert elnyomják, vagy legalábbis úgy érzi, hogy TÖBBRE hivatott. Amiért természetesen általában ezen emberek 95% hogy magyarosan fogalmazzak lófaszt sem tesz, hogy ne így legyen. DE, neki jobb munkakörülények, több fizetés, megértő főnök, céges mobiltelefon, bejárási juttatás, éjszakai pótlék, étkezési utalvány jár. Munkaleírás, folyamatleírás NEM kell, hiszen őt ne nézze senki hülyének, Ő ezt csinálja évek óta, így Ő pontosan tudja, mi a csízió, neki ezt nem kell elmagyarázni!

Ez a portáseffekt az én "kici kórházamban isz" megtalálható...

A nővér

Magyar szakirodalmat a témában nem találtam, ugyanis a nővérre rákeresve az interneten főleg csak ilyet talál az ember: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Meg kell mondjam, hogy ő és kolléganői nem ebben a kórházban dolgoznak. Gondolom amerikában csak ilyen nörszök vannak a kórházakban, de nálunk a TB nem ezt támogatja :-)

Az idegen nyelvű szakirodalom kicsit többet mond róluk:

Nursing is a healthcare profession focused on the care of individuals, families, and communities so they may attain, maintain, or recover optimal health and quality of life from conception to death.

Nurses work in a large variety of specialties where they work independently and as part of a team to assess, plan, implement and evaluate care. Nursing Science is a field of knowledge based on the contributions of nursing scientist through peer reviewed scholarly journals and evidenced-based practice.

(ez idézet innen: http://en.wikipedia.org/wiki/Nursing)

Szóval aki ilyet csinál, az igyekszik a normális egészséges állapotot fenntartani, visszaállítani, egészen a halálig (ez vicces). Elvileg ugye részt vesznek a tervezés ÉS (!) kivitelezés fázisokban is.

A vizsgálat témája

Azt próbáltam vizsgálni, hogy mely külső, vagy belső tulajdonságok idézik elő a magyar kórházakban a portás effektust a nővéreknél és egyáltalán létezik-e ez náluk? 

 

A magyar valóság

Mindenki fel van rá készülve, hogy ilyen bevezető után aztán most jól lefikázom az összes magyar nővérkét. Hát.... NEM! Ugyanis nem ilyen fekete-fehér a világ. A large variety kifejezés nagyon tetszik az előző részből. Hát belőlük aztán large variety van és nem csak a szakmai területet alapul véve :-))

Az eddigi megfigyeléseim alapján kb. 4 csoportra tudom osztani az itteni nővéreket.

 

Csoport megnevezése
EgyedszámPortáseffekt jelenléte
Fiatal és kedves1nem
Fiatal és tahó2igen
Idős és anyáskodó3nem
Idős és gonosz1igen

 

Jellemzőik:

1, Fiatal és kedves: Szülésből visszajött, talán 30 éves, nem szép, de csinos, nagyon kedves, türelmes, együttérző, empatikus, enyhén anyáskodó. A betegekre odafigyel, tényleg igyekszik becsületesen mindent megtenni.

2, Fiatal és tahó: Hmm. Rájuk jellemző, hogy azt gondolják, hogy jól néznek ki. Ez valami kényszer, hogy ha jól néznek ki, akkor nekik adni kell a megközelíthetetlent a legtöbb ember felé. Mondjuk valóban vannak kedvező paramétereik, de a ruha sokat takar, és mint tudjuk a külcsín nem minden...Effektíve még a kérdésekre sem válaszolnak, nemhogy tartaná az ágytálat... Azt csinálja valaki más, hiszen ő nem ezért született.

3, Idős és anyáskodó: A kedvenceim. Ha éjjel kell szurit kapnod, akkor kedvesen ébreszt, finoman  döfi beléd a tűt, hogy semmit nem érzel, majd még vissza is takar kedvesen. Mindig mosolyog, ha bókolsz neki, vagy kedves vagy, akkor anyásan dorombol is neked. Nem sietnek, de nem is felejtik el, hogy mit kértél, kérdeztél.Megkérdezik hogy vagy, hogy érzed magad. Bejön és Ő befásliz, nem úgy, mint a 4. kategóriás nővérek...

4, Idős és gonosz: Gargamelli jutott eszembe róla a Smurfs-ból (gyk. hókuszpók-hupikék törpikék). Élvezettel húzza ki a vérelvezető csövet az ember testéből, miközben látja, hogy a férfinek kifejezetten fáj és szaftos alázásokat szór feléd közben "Nézzenek már oda, és még a férfiak mondják, hogy milyen kemények.", "Nem is férfi", "Ez nem is fáj, ne vicceljen!". Ha hasi szurit jön beadni, látod a szemén a perverz örömet, hogy ismét fájdalmat okozhat a gyűlölt nem képviselőjének. Odaugrik "Jön a finom hasi szuri" és már szúr is! Erős, határozott mozdulattal, szinte LEDÖF! Jó mélyen, hadd fájjon. "Hahahaaaaa" mondja a szeme, de az egész teste, és összes non verbális jelzései is mind erre utalnak. "Vesszen a férgese!" kiáltja magában. HA kérsz tőle fáslit tuti, hogy aznap már nem kapod meg. Ha mégis, akkor megvárja míg könyörögsz, megalázkodsz. Ha figyelmezteted rá viccesen, kedvesen, hogy mi a munkája, akkor elmagyarázza, hogy ezt (is) rosszul tudja a kedves beteg. Ugyanis EZ a beteg feladata. A Nővér NEM ezért van. Mindenre van egyértelmű válasza, kialakult véleménye, amelyben csak és kizárólag NEKI lehet igaza. Régi motoros, neki ne magyarázzuk már meg, hogy ITT az Ő felségterületén hogy mennek a dolgok. "Maraggyonmá' a beteg...".  Ha ne adj isten valami nehezet meg kell emelnie (x<3,5 kg), akkor segítséget hív. A férfiak erre bezzeg jók. CSAK erre jók. Hogy őt szolgálják. És LEGALÁBB valamit csináljanak, mert amúgy.... Ehh.. hagyjuk. Férfiak....

 

folyt. köv az elemzéssel, konklúzióval 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pvnsforever.blog.hu/api/trackback/id/tr983011703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JucusMumus 2011.06.26. 16:57:42

Kedves Uram, remélem folytatja ezeket a megfigyeléseit októberben is. Sőt én javasolnék egy összehasonlító elemzést, mielőtt és miután letejelt...
süti beállítások módosítása